Isnin, 12 September 2011

oTaK-OtAk

Otak-otak adalah isi ikan berempah di Malayasia. Ia terdapat di Terengganu, Pahang, Johor dan juga di Indonnesia, terutamanya di Sulawesi, dan Singapura di mana ia dipanggil sebagai otah-otah, otah atau otak.Ia kebiasaannya di makan sebagai makanan ringan.

Kandungan
Otak-otak dihasilkan dari isi ikan (biasanya ikan tenggiri) yang digaulkan dengan campuran berempah termasuk lada, bawang putih, bawang merah, kunyit, serai dan santan. Campuran ini dibungkus dalam daun kelapa dan dibakar atau dikukus. Sekiranya di dibungkus dalam daun pisang, ia dikenali sebagai pais.
Sungguhpun otak-otak ikan paling biasa, terdapat juga otak-otak yang diperbuat daripada udang, menghasilkan tekstur yang lebih pelbagai. Di Muar, terdapat juga otak-otak dari sotong, kepala ikan dan juga ayam.

Jenis otak-otak
Terdapat pelbagai jenis otak-otak yang terdapat di daerah berlainan. Otak-otak nyonya, berasal dari Peranakan, terdapat di negeri utara Malaysia, Pulau Pinang, dikukus dalam daun pandan. Bagaimanapun, otak-otak di sebelah pantai timur dan selatan Malaysia dan di Singapura di balut sebagai kepingan kecil dalam daun kelapa atau pisang dan dipanggang (versi Singapura biasanya dipanggang dalam daun pandan). Ia menghasilkan otak-otak yang lebih kuning bata, lebih kering dengan bau asap ikan. Variti otak-otak berlainan wujud, termasuk versi bewarna putih, tanpa berempah.
Sungguhpun secara tradisi otak-otak dihasilkan menggunakan isi ikan, versi moden turut menggunakan isi ketam dan udang. Selain itu, versi moden turut menggunakan isi ikan yang dihancurkan dan dicampur dengan bahan tambahan seperti tepong kanji yang menjadikan isinya bergetah.
Jenis lain otak-otak termasuk hidangan yang dikenali sebagai pais ikan dan satar yang dihasilkan dari pasta ikan yang dimasak dalam bungkusan daun pisang.

Khamis, 8 September 2011

budu (bleary fish sauce)

Budu or bleary fish sauce is made ​​using a kind of preserved fish fish bleary . He is a famous traditional food in Malaysia and sold in Terengganu. Budu bleary process than fish that brooded so devastated. He is usually generated by a small company IT infrastructure, IT infrastructure and is sold in shops in wrapping bottles .
Budu be served so simple or mixed with other food ingredients such as pepper , mango and water perahan lime juice .

Benefit budu
These recent discoveries have proved budu content of glutathione as an antioxidant material, remove the remaining toxic and increase endurance (immune) that can combat and prevent various diseases merbahaya kanser. 
Budu found to have the potential to fight free radicals and is believed to be able to prevent the aging process and prevent degenerative diseases such as atherosclerosis, coronary heart, diabetes, cancer and other than on the rankings earlier
 In-depth study also found that co budu antibakteria substances contain adequate cause diarrhea  , decreased cholesterol blood , preventing heart disease and hypertension.
Budu has the nutrients more easily digested, absorbed and utilized by the body versus the type of protein to another. With the decision budu as food side, he was able to promote weight gain for the privileged who suffer from cronic diarrhea as well as cure it in no time.
Budu is a source of vitamin B  that most contributed to the other fractions such as vitamin B(thiamin) , vitamin B(riboflavin) , pantothenic ASID, ASID niacin, vitamin B6 and vitamin B12 (cyanocobalamin) . Scientifically, budu is a major contributor of vitamin B12 produced by the bacteria Klebsiella pneumoniae and Citrobacter frundiin - which vitamin B12 is not owned by the ubiquitous source of seafood, fish and other meats. vitamin B 12 is necessary for the formation of red blood cells, which lack this vitaman perisiosa result in anemia (pale), abdominal pain and severe weight loss.

Weakness
Budu has a rather strong odor and less favored crowded. In addition he has the content of uric ASID is rather high and not suitable for those who suffer pain Gaut, diabetes, high blood pressure, acne stones, breast abscess and chronic hair miscarriage.

Isnin, 5 September 2011

keropok lekor

                                                                                     Keropok lekor atau kerepok batang merupakan sejenis makanan tradisional pantai timur Semenanjung Malaysia, khususnya di Terengganu yang terkenal. Keropok diperbuat daripada isi ikan laut dan campuran sagu dan sedikit garam. Terdapat juga keropok yang dicampurkan dengan tepong kanji. Keseluruhan ramuan tersebut akan diuli dan digentel panjang bertali, sebelum direbus didalam air panas.
Kandungan ikan yang tinggi menjadikan keropok lekor sebagai makanan berprotein tinggi yang kaya dengan iodin semulajadi.
Keropok lekor boleh dimakan segar sabaik sahaja diangkat dengan dicicah air lada (sos cili) yang pedas. Pada masa ini, pembuatan keropok lekor telah pun tersohor kebeberapa negeri lain.
Keropok lekor biasanya tidak tahan lama. Bagaimanapun, sekiranya hendak disimpan dengan lebih lama, keropok lekor hendaklah dibalut dengan plastik dan diletakkan ditempat air batu bagi mengelakkan baunya mencemar makanan lain. Apabila hendak dimakan, ia perlu dibasuh dan direbus semula dengan air yang dicampurkan sedikit garam, sekiranya rasa tawar ia bukan lar sjenis keropok.
Selain daripada dimakan segar, keropok lekor juga boleh dipotong pendek dan digoreng sekali lagi bagi menghasilkan keropok yang lebih rangup. Keropok lekor yang dicampur dengan tepung kanji biasanya lebih rangup apabila digoreng, tetapi akan bertukar menjadi liat apabila sudah sejuk. Keropok lekor yang menggunakan campuran sagu tidak akan menjadi liat walaupun ia sudah sejuk selepas digoreng.
                      keropok yang telah digoreng
Keropok lekor juga boleh diproses dengan lebih lanjut untuk dijadikan keropok keping. Keropok lekor yang telah direbus akan dipotong nipis-nipis dan dijemur untuk dijadikan kepingan-kepingan keropok kering yang dikenali sebagai keropok keping. Keropok keping ini akan menjadi kembang apabila digoreng dalam minyak yang panas dan ia amat sedap apabila                                                                   dimakan dengan sos cili.

resepi keropok lekor
bahan-bahan membuat keropok lekor
  1. 1 kg ikan parang atau ikan kembung
  2. 500 g tepung sagu/tepung kanji ikut selera seseorang..tapi kebiasaannya kurang sedap
  3. garam secukupnya
  4. 125 ml air
  5. sedikit ketulan air batu


cara menyediakan keropok lekor
Ambil isi ikan, buangkan tulangnya. Tumbuk atau cincang halus isi ikan sambil dibubuh garam. Campur juga sedikit kiub ais semasa melakukan proses ini. Kemudian bubuh tepung sagu dan air secukupnya sambil diuli menjadi doh yang kenyal. Celup jari dalam tepung sagu dan bentukkan doh menjadi seperti silinder. Jerang air hingga mendidih dan rebus keropok. Bila keropok timbul, angkat dan sejatkan di dalam penapis.

Keropok yang telah direbus boleh dimakan segera dengan dicicah cuka kerepok (sos lada). Sedikit 'serbuk perasa' atau juga dikenali MSG boleh ditambah bagi menyedapkan lagi. 



untuk membeli keropok lekor ini kebanyakannya dijual di Losong, Bukit Tok Beng, Seberaang Takir, kawasan lapangan terbang telaga Batin dan banyak lagi...

Ahad, 4 September 2011

keenakan makanan terengganu



Makanan-makanan Terengganu sentiasa menjadi kegilaan dan igauan bagi sesiapa yang pernah berkunjung ke negeri cantik ini.
Sebut sahaja Terengganu, pasti terbayang keenakan Nasi Dagang bersama Gulai Ikan Aya (ikan tongkol). Dari Besut sampai ke Kemaman, masing-masing ada destinasi terbaik untuk Nasi Dagang. Apa lagi kalau di kawasan Kuala Terengganu terutama Chendering dan Kuala Ibai.
Campuran nasi dan beras pulut ini sungguh enak sekali di makan dengan gulai ikan dengan aroma rempah yang sememangnya sebati dengan nasi. Ia juga boleh di makan bersama Gulai Udang, Gulai Telur atau Gulai Itik dan Ayam Kampung.

Laksam dan laksa ala Terengganu juga adalah makanan warisan dan tradisi di mana ia diperbuat daripada tepung gandum dan tepung beras. Manakalanya kuahnya pula adalah kuah lemak yang diperkaya dengan ikan. Bagi laksa ia juga boleh dimakan bersama kuah lemak serta kuah Terengganu atau pun kuah laksa Pinang. Ia di makan bersama ulam-ulaman, sambal dan belacan. Biasanya ia disaji pada waktu pagi dan waktu petang atau malam. Untuk mendapatkannya tidak begitu susah dan boleh didapati disepanjang jalan dari Besut hingga ke Kemaman.





                                                                                                                                     


Bagi makan petang, selain keropok lekor, yang menjadi pilihan adalah Sata dan Otak-Otak, Kuala Kemaman dan Kuala Besut adalah antara destinasi yang paling menjadi tumpuan dan amat terkenal dengan makanan ini.Ianya perlu diperbuat daripada ikan segar bagi mendapatkan rasa manis ikan selain rempah ratus yang lain. Baunya selepas dibakar amat mencabar perut dan selera.


Itu adalah sebahagian keistimewaan Terengganu tentang makanan. Banyak lagi makanan yang enak-enak dan istimewa di Terengganu yang tiada bandingannya seperti ketupat sotong, pulut lepa, nasi kerabu, nasi minyak, nasi kuning, nekbat, akak telur, akak berlauk, buah gomok dan macam-macam lagi.

Nak dapat semua ini kenalah teroka dan jelajahi warung-warung di Terengganu, pasar-pasar malam, pasar utama Pasar Payang, Cabang Tiga, Batu Enam, Bukit Besar dan lain-lain. tapi, oleh kerana saya tinggal di Kuala Berang, jadi saya selalu pergi pasar malam kuala Berang yang biasanya beroperasi pada hari selasa dan Jumaat.



Warisan Terengganu sememangnya hebat...